Kuchnia polska to określenie ogólne potraw charakterystycznych dla naszego kraju. Dań, które powstały w Polsce, są popularne w naszym kraju i odróżniają się od potraw z innych regionów geograficznych i kulturowych.
Kuchnia polska nie jest specjalnie wyjątkowa i jest dosyć spójna i typowa dla tej części Europy. Opiera się na produktach lokalnych, choć z biegiem czasu dołączano do niej przyprawy i składniki importowane z innych reginów. Kuchnia polska specjalizuje się w potrawach takich jak :kluski, pierogi (potrawy zbożowe i mączne) czy też zupy..
Kuchnia polska znana jest również z potraw mięsnych :drób, wieprzowina, dziczyzna czy nawet ryby. Jeżeli chodzi o warzywa i owoce to w kuchni polskiej używane są; jabłka, jagody buraki ogórki, kapusta. Ważnym i często stosowanym surowcem jest również twaróg i jajka. Również tłuszcze są często stosowane w kuchni polskiej (masło, smalec czy bardzo lubiane skwarki). Kuchnia polska określana jest mianem tłustej i niezdrowej, choć wbrew pozorom, istotna jest w niej obecność warzyw. Warto wspomnieć że smaki najbardziej popularne w kuchni polskiej to słony, lekko sfermentowany czy kiszony, ale również i lekko ostry (musztarda, chrzan, cebula, szczypiorek). Bardzo często w kuchni polskiej jest stosowany również mak czy koperek które mają bardzo specyficzny smak. Dawna polska kuchnia oparta była głównie na kaszach i dziczyźnie. Dzisiaj wyparte zostały one przez ziemniaki i wieprzowinę oraz drób.