Dodany: 2010-08-27 12:07:32

To słowo oznaczające potoczną nazwę lokalu gastronomicznego zna każdy. Nie każdy jednak wie czym powinna charakteryzować się dobra restauracja. Wbrew powszechnej opinii restauracja nie ma nic wspólnego z barami szybkiej obsługi czy sieciowymi fast-foodami, które samozwańczo nazywają się restauracjami.

 

Restauracja jest lokalem gastronomicznym serwującym dania na zamówienie. Dania te przygotowywane są na zamówienie klienta. W celu zawężenia oferty z przyczyn organizacyjnych dania oferowane przez dany lokal grupowane są w menu, czyli liście potraw serwowanych przez restaurację.

 

Dania w restauracji (w odróżnieniu od innych placówek gastronomicznych) przygotowywane są z surowców, a nie półproduktów. Lokale takie dysponują własną kuchnią, gdzie w zasadzie od podstaw przygotowuje się potrawy i dania. Coraz częściej restauracje charakteryzują się zawężoną ofertą wybraną w oparciu o czynnik geograficzny lub kulturowy i tak np. mamy restauracje chińskie serwujące głównie dania azjatyckie, restauracje włoskie czy meksykańskie. Obok charakterystycznej oferty gastronomicznej opierającej się na kuchni regionalnej, restauracje takie posiadają odpowiedni do charakteru wystrój wnętrza, stroje obsługi itd.

Trzypokojowe mieszkania głogów


Dodaj nowy komentarz do artykułu Restauracja
Nick: