Dobra kuchnia to potoczne pozytywne określenie ogółu przygotowywanych i serwowanych potraw kulinarnych. Określenie dobra kuchnia stosuje się w odniesieniu do ogółu potraw charakterystycznych dla danego kraju, regionu, kultury i tradycji, jak i potraw serwowanych przez konkretny lokal gastronomiczny. Kiedy chcemy pochwalić ogólnie potrawy znane w danym kręgu kulturowym lub geograficznym czy też serwowane przez dany lokal gastronomiczny mówimy, że to dobra kuchnia.
Dobra kuchnia to określenie bardzo ogólne o znaczeniu pozytywnym, podkreślającym smaczny charakter potraw charakterystycznych dla danej kuchni, czyli kultury i tradycji kulinarnej. Mianem dobrej kuchni można określić np. potrawy charakterystyczne dla kuchni polskiej, włoskiej, chińskiej, czy też regionalnej np. śląskiej. Określenie dobra kuchnia jest wykorzystywane coraz częściej w celach marketingowych i promocyjnych, a także na innych frontach np. w mediach. Wydawane są tytuły prasowe i książki na ten temat. Funkcjonują też portale internetowe mające w swojej nazwie hasło dobra kuchnia. Są to przedsięwzięcia oscylujące wokół działalności kulinarnej i gastronomicznej, opisujące szereg smacznych potraw, ich tradycję , sposób przyrządzania, skład i miejsca gdzie można je zjeść.