W odniesieniu do gastronomii menu to nazwa karty dań i trunków serwowanych w danym lokalu gastronomicznym. W zależności od charakteru restauracji, jej klasy i oferty menu może być prostą kartą dań i napojów lub rozbudowaną , elegancko oprawioną i zdobioną „księgą”, w której znajdziemy wykaz wszystkich oferowanych dań oraz trunków.
Menu restauracyjne na ogół dzieli oferowane dania na grupy. Grupy zwyczajowo tworzone są w oparciu o kolejność spożywanych potraw i tak możemy tam znaleźć takie działy jak: przystawki, zupy, dania główne, desery, napoje, alkohole itd. Menu obok nazwy potrawy, krótkiego opisu oraz składu, zawiera także gramaturę (wielkość, ilość porcji) oraz cenę potrawy.
W restauracjach o wąskiej specjalizacji regionalnej lub kulturowej menu może zawierac także inne elementy takie jak: historia lokalu, informacje o pozyskiwaniu składników, technice przyrządzania potraw itd. W oparciu o menu wybieramy potrawy, które chcemy zamówić i spożyć. Karty menu znajdują się na stołach lub są podawane klientom przez obsługę restauracji. Z menu należy korzystać uważnie aby go nie pobrudzić i nie zniszczyć.